Хитрощами туристського побуту ділились на заняттях Школи молодого керівника походів

Учасникам туристських спортивних походів під час проходження маршруту доводиться зустрічатись з найрізноманітнішими перешкодами: броди через річки, важкі підйоми, круті спуски, спека, холод, комахи і збиті ноги… Щоб впевнено впоратись з усіма цими негараздами потрібно до походу готуватись і тренуватись. Але навіть найсильніший учасник може не впоратись, якщо ввечері його не буде чекати тепле вогнище, миска гарячого запашного супу, кружка чаю і дружня тиснява у наметі.

Тож четвертий блок лекцій «Школи молодого керівника походів», проведений Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) 24 лютого 2023 року, був присвячений саме цим «простим» речам: як правильно вибрати місце для табору, як розподілити завдання між учасниками, щоб вечірні бівачні роботи займали якомога менше часу, натомість більше його залишилось на відпочинок, як вдосталь виспатись зранку і при тому встигнути своєчасно вийти на маршрут. Усіма цими секретами туристського життя ділився з учасниками Школи методист МОЦНПВТК УМ В. О. Трощенко. Володимир Олександрович також проаналізував окремі джерела, що надають рекомендації щодо проведення походів, розповсюдженні в мережі Інтернет, і звернув увагу учасників на деякі помилки та некоректну інформацію в цих довідниках. На противагу цим публікаціям майбутні керівники отримали невеличкий, але корисний список справжньої туристської літератури.

Про те, як смачно і ситно поїсти, що пити, а також як зробити вагу рюкзаків мінімальною, розповідала методист МОЦНПВТК УМ Д. Б. Мартинова Крім того, докладно зупинились на психологічній підготовці учасників і обговорили, як за допомогою простих правил створювати в похідному колективі доброзичливі відносини.

На лекціях були присутні учасники з Дніпропетровської, Кіровоградської, Херсонської, Хмельницької областей та Казанківської територіальної громади Миколаївської області і педагоги МОЦНПВТК УМ.