Спільними зусиллями до професійного зростання

13 березня 2023 року у змішаному режимі відбулось засідання педагогічної ради Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ). Ключові питання засідання стосувались підвищення професійної майстерності педагогів та якості освітнього процесу, в цілому.

Керівники гуртків та методисти МОЦНПВТК УМ постійно підвищують свою професійну кваліфікацію не лише у ході курсів у закладах освіти, які мають відповідні ліцензії, але і під час участі у різноманітних наукових і методичних заходах. Відтак, відповідно до п. 24 Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 800), одне з питань педагогічної ради стосувалось визнання їх результатів. Зокрема розглядались сертифікати, свідоцтва, посвідки тощо, отримані педагогами МОЦНПВТК УМ у суб’єктів підвищення кваліфікації, що не мають ліцензію на підвищення кваліфікації або не провадять освітню діяльність за акредитованою освітньою програмою. Рішенням педагогічної ради, визнано результати підвищення кваліфікації у процесі інформальної освіти і самоосвіти для тих педагогів, які подавали їх до розгляду. Директор МОЦНПВТК УМ Т.Г. Андрійчук акцентувала увагу присутніх на необхідності неухильного дотримання вимог нормативних  документів у ході підвищення кваліфікації і раціональному виборі її суб’єктів, з урахуванням норм Положенням про порядок організації та визнання результатів підвищення кваліфікації педагогічних працівників МОЦНПВТК УМ.

Цікавим і змістовним був розгляд портфоліо педагогів, які атестуються у 2023 році. Своїх здобутки та здобутки своїх вихованців у міжатестаційний період презентували завідувачка екскурсійно-краєзнавчого відділу, керівник гуртка О.В. Овсяннікова, методист І.П. Зьомша, методист, керівник гуртків І.А. Ємельянова, керівники гуртків Л.І. Бащак, О.О. Пащенко, О.Д. Череватенко.

Розвиток внутрішньої системи забезпечення якості освіти є наріжним каменем успішного функціонування сучасного позашкільного закладу. Саме тому окремо у ході педагогічної ради розглянули питання проміжних результатів самооцінювання освітніх та управлінських процесів в МОЦНПВТК УМ. Заступник директора з навчально-виховної роботи І.П. Єрмакова детально проаналізувала дані, отримані за результатами опитування педагогічних працівників, за окремими напрямами: створення безпечних і нешкідливих умов навчання та праці; забезпечення прозорості та інформаційної відкритості закладу; самоаналіз діяльності керівника гуртка; діяльність  педагогічних працівників. Доповідач також познайомила присутніх із завданнями і змістом наступних етапів самооцінювання в МОЦНПВТК УМ.

По закінченню педагогічної ради до роботи приступила атестаційна комісія.