Від планування до захисту: особливості пошуково-дослідницької роботи в Малій академії наук на сучасному етапі

На початку жовтня, коли стартує робота в обласних відділеннях МАН, що працюють при МОЦНПВТКУМ, наш  заклад традиційно проводить семінар-практикум для  педагогічних працівників  закладів освіти Миколаївської області, які працюють з талановитою молоддю у рамках Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких проєктів МАН (у наукових відділеннях історії, філософії та суспільствознавства, наук про Землю). Цього року семінар проводився дистанційно 11 жовтня.

Зі вступним словом до учасників семінару звернулася Тетяна Григорівна Андрійчук, директор Комунального закладу «Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді» , відповідальний секретар обласних відділень МАН, які працюють при закладі. У своєму виступі вона побажала учасникам семінару  продуктивно попрацювати на семінарі та долучатися зі своїми учнями до всіх заходів, які проводять відділення,  в тому числі і до ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівських науково-дослідницьких робіт в МАН.

З доповіддю: «Дотримання вимог написання учнівських науково – дослідницьких робіт у галузі суспільно-гуманітарних наук в системі Малої академії наук України вступила доктор політичних наук, професорка національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова, яка у своєму виступі акцентувала увагу  учасників семінару на вимогах по написанню учнівських науково-дослідницьких робіт та недопущенні помилок  у їхньому оформленні. Вибір  теми наукового дослідження та планування дослідницької діяльності учнів був у центрі  уваги доктора історичних наук, професорки Чорноморського національного університету ім. Петра Могили Міронової Ірини Сергіївни.

Темі пошуку та відбору джерел інформації як одного з перших та важливих етапів науково-дослідницької роботи був присвячений виступ  доктора  історичних наук, професора, завідувача кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, голови Миколаївської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Тригуба Олександра Петровича.

У практичній частині семінару методист МОЦНПВТК УМ Зьомша Інна Петрівна поділилася досвідом роботи з питань подачі учнівських науково-дослідницьких робіт та презентаційного матеріалу на Всеукраїнський конкурс-захист МАН України. Також до присутніх зі своїми практичними порадами звернулися  керівники обласних наукових відділень Каплій Олена Володимирівна, викладач Чорноморського національного університету ім. П.Могили  кандидат юридичних наук  та Федоренко Микола Іванович, керівник гуртків МОЦПТВТК УМ.

Цікавим досвідом роботи з теми «Дослідження локальної історії шляхом проєктування коміксу як засобу транслювання Історичних смислів» поділилася з колегами Лободовська Ірина Олександрівна, вчитель історії та правознавства Миколаївського ліцею ім. М. Аркаса Миколаївської міської ради.

Учасники семінару обмінятися думками з обговорюваних питань ,а також отримали  практичні матеріали, які допоможуть їм у роботі з учнями-членами МАН.

Всього у семінарі-практикумі взяли участь 34 педагоги з освітніх закладів області.