Відкриваємо двері до світу науки. Проведено установчу сесію МАН у відділенні історії, філософії та суспільствознавства, наук про Землю

Одним з важливих завдань педагогічного колективу Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) є залучення учнівської молоді до дослідницької роботи, підтримка прагнень молодих науковців, розвиток інтелекту та спрямування енергії творчої молоді на опанування знаннями та навиками для майбутнього професійного життя. І гуртки відділень історії, філософії та суспільствознавства, наук про Землю Миколаївської обласної територіального МАН, що має сегментовану за окремими науковими напрямками структуру, якнайбільше відповідає цім цілям. Тому заклад щороку проводить ознайомчі сесії для школярів та вчителів, яким надається широкий вибір можливостей для творчого та наукового пошуку.

3 листопада 2023 року відбулась установча (осіння) сесія у відділеннях історії, філософії та суспільствознавства, наук про Землю для слухачів Миколаївського обласного територіального відділення Малої академії наук України, що працюють при МОЦНПВТК УМ.

Учні закладів освіти Миколаївщини (понад 80 осіб), які у вересні-жовтні 2023 року вступили до лав МАН, та їхні наставники зібралися на установчу сесію, щоб познайомитись з науковими консультантами обраних секцій, отримати поради щодо визначення або конкретизації теми, підготовки та написання науково-дослідницької роботи і її захисту в рамках Малої академії наук.

Заступник директора з методичної роботи МОЦНПВТК УМ Анатолій Володимирович Риженков познайомив присутніх з регламентом роботи наукових секцій відділень історії, філософії та суспільствознавства, наук про Землю, вимогами та методологією написання науково-дослідницьких робіт.

Єрмакова Ірина Павлівна, заступник директора з навчально-виховної роботи МОЦНПВТК УМ, представила новим слухачам і педагогам керівників секцій, які здійснюють наукове консультування підготовкою робіт.

Керівник секції «Етнологія», кандидат історичних наук, доцент, керівник музею Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського, Хаєцький Олександр Петрович детально зупинився на критеріях вибору тему, джерельній і методологічній базі проведення дослідження.

Корисним і захоплюючим було звернення Годлевської Марії, учениці Миколаївського ліцею №38 імені Володимира Дмитровича Чайки Миколаївської міської ради, яка є переможцем обласних етапів і срібним призером всеукраїнських етапів конкурсу-захисту у 2021, 2022, 2023 роках в секції «Теологія та історія релігій». Без сумнівів, надані Марією поради і рекомендації стануть у нагоді манівцям-початківцям у підготовці їхніх дослідницьких проектів.

Працюючи в наукових секціях, учасники отримали відповіді на запитання, консультації кращих науково-педагогічних працівників провідних вишів Миколаєва та педагогів МОЦНПВТК УМ.

Ми віримо, що наукова діяльність, розпочата здобувачами освіти в шкільні роки в освітньо-розвиваючому середовищі Малої академії наук, стане запорукою подальшого життєвого і професійного успіху, адже велика ріка життя починається з малого струмка.

Разом до Перемоги!