Відбувся вишкіл керівників гуртків військово-патріотичного напряму

Реалії сьогодення вимагають постійного розвитку педагога-позашкільника, пошуку ефективних форм взаємодії з вихованцями, опанування керівником гуртка нових знань і вмінь, які актуалізуються вимогами воєнного часу і дистанційної (змішаної) освіти. З метою підвищення методичного рівня педагогів, впровадження інноваційних технологій в освітній процес на базі Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) відбувся триденний (2 – 4 листопада 2023 р.) вишкіл для керівників гуртків військово-патріотичного напряму.

У зверненні до учасників вишколу Єрмакова Ірина Павлівна, заступник директора з навчально-виховної роботи МОЦНПВТК УМ, зупинилась на аналізі нормативно-правового забезпечення національно- і військово-патріотичного виховання учнівської молоді, зокрема – положеннях Закону України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», особливостях здійснення освітнього процесу у гуртках, змістових та організаційних аспектах проведення масових заходів відповідного спрямування.

На конкретних методичних питаннях проведення занять з учнівською молоддю увагу слухачів зупинив Володимир Андрійович Мінаков, завідувач відділу патріотичного та національного виховання МОЦНПВТК УМ. Керівники гуртків та педагоги закладів освіти міста й області розглянули новітні форми проведення занять з вихованцями з тактико-спеціальної підготовки, військової топографії, вогневої і психологічної підготовки, мінної безпеки тощо. Детально проаналізували можливості використання системи Лазертаг, MilChat, Кропива, Google-meet у ході онлайн-занять з гуртківцями, організацію та проведення комплексних занять з вихованцями на макеті місцевості.

Практичне заняття з тактичної медицини провели інструктори навчально-тренувального центру тактичної медицини «КоЛеСо». У його ході учасники вишколу вчилися правильно діяти в критичних ситуаціях, засвоювали способи перевірки постраждалого за ознаками життєдіяльності та на наявність ушкоджень і переломів, відпрацьовували алгоритм дій за принципом КоЛеСо (кров, легені, серце), тренувалися накладати турнікет собі та тому, хто цього потребує, надавати допомогу та здійснювати транспортування пораненого у різних зонах (червоній, жовтій, зеленій).

На актуальному нині питанні співпраці з громадськими організаціями у сфері національно- і військово-патріотичного виховання зупинилась Ірина Анатоліївна Ємельянова, методист МОЦНПВТК УМ. Вона охарактеризувала основні форми і напрямки такого співробітництва, конкретизувала шляхи залучення ветеранів до військово-патріотичного виховання підростаючого покоління, популяризації військової служби. 

За результатами проведення вишколу усі учасники отримали сертифікати про підвищення кваліфікації від МОЦНПВТК УМ. Але більш важливим здобутком стали ті прикладні знання, уміння і навички, які набули педагоги під час навчання.

Наші знання та творчість для Перемоги.

Слава Україні!