Рідний край очима юних дослідників: підведено підсумки Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції

Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та Донецьким обласним центром туризму та краєзнавства учнівської молоді за підтримки департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації з 24 по 26 листопада 2023 року в режимі онлайн проведено ХVІ Всеукраїнську історико-краєзнавчу конференцію учнівської та студентської молоді «Південно-Східна Україна: зі стародавності у ХХІ століття».

Конференція проходила у два етапи – відбірковий (заочний) та очний. У першому етапі взяли участь 235 здобувачів загальної середньої, позашкільної та вищої освіти з 23 областей України, Грузії, Франції та Німеччини. Кращих з них організатори запросили представити свої дослідження на очному етапі.

Миколаївщину на конференції презентували Чегор`ян Данило, вихованець гуртка «Географічне краєзнавство» Миколаївського обласного Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді, з доповіддю «Четвертинний покрив та палеогеографічні умови формування відкладів території басейну річки Інгул (на ділянці від Софіївського водосховища до с. Ганнівка)» (керівник: Овсяннікова О.В.) та учениці 9 класу Новокатеринівського ліцею Степівської сільської ради Лугінська Карина з пошуковим проектом «Смаколики та інспірація: Розкриття світу української кухні через FOOD-блоги» (керівнки: Зьомша І.П.) і Бурдіна Олена з дослідженням «Роль учнів та молоді в волонтерській діяльності під час воєнного конфлікту: вплив, виклики, перспективи» (керівнки: Зьомша І.П.).

Попри складний час та обмежений доступ до багатьох ресурсів, юні дослідники змогли опрацювати значну кількість різноманітних джерел, здійснити краєзнавчий пошук і провести змістовну роботу з респондентами. Як наслідок – представили  оригінальні і цікаві роботи, що привернули увагу організаторів та керівників секцій. Так, за результатами заходу доповіді Бурдіної Олени і Чегор`яна Данила визнано кращими і нагороджено дипломи ІІІ та ІІ ступеню, відповідно.

Усі учасники очного етапу отримали сертифікати, а їх пошуково-краєзнавчі матеріали увійдуть до збірки тез ХVІ Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції учнівської та студентської молоді «Південно-Східна Україна: зі стародавності у ХХІ століття».