Дослідження та дослідники нашого краю

25-26 січня 2024 року в режимі online Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) проведено ІV обласну краєзнавчу конференцію учнівської молоді «Дослідження та дослідники нашого краю» (далі – Конференція).

Для участі у заході матеріали, що розкривали результати краєзнавчої пошуково-дослідницької роботи, представили 45 учасників з Мішково-Погорілівської, Мигіївської, Воскресенської, Вільнозапорізької, Ольшанської, Казанківської, Кривоозерської, Березанської, Доманівської, Врадіївської, Єланецької, Березнегуватської, Веселинівської, Первомайської, Очаківської, Снігурівської, Баштанської, Новобузької, Миколаївської та Южноукраїнської територіальних громад Миколаївської області, учні Опорного закладу освіти «Іванівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст. – заклад дошкільної освіти» Ставищенської селищної ради Київської області і вихованці МОЦНПВТК УМ.

Під час відкриття Конференції з вітальним словом до учасників звернулась Тетяна Демиденко, головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації.

Основний акцент цьогорічної Конференції організатори зробили на 10 річниці збройної агресії російської федерації та 2 річниці повномасштабної російсько-української війни. І кожен спікер у своєму виступі так чи інакше звертався до цієї тематики

Необхідність збирати історії про захисників, волонтерів, цивільне населення, яке здійснювало опір окупантам, підкреслив у своєму зверненні до присутніх почесний гість заходу – Олександр Терещенко, захисник Донецького аеропорту, легендарний «кіборг», волонтер.

Відомий миколаївський журналіст, репортер і волонтер Володимир Лисюк, який у лютому 2022 приєднався до Сил територіальної оборони Збройних Сил України, подякував юним краєзнавцям та педагогам за дослідницькі роботи, зазначив важливість збереження погляду на сучасну війну росії проти України крізь призму особистого досвіду.

Анна Старєва, директор Миколаївського інституту розвитку людини закладу вищої освіти «Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»» презентувала учасникам Конференції попередні підсумки пошуково-дослідницького проєкту «Герої не вмирають!», упровадженого очолюваним нею закладом, спільно з департаментом освіти і науки Миколаївської ОВА та МОЦНПВТК УМ. Вона підсумувала, що юні дослідники провели значну роботу зі збору, узагальнення, систематизації матеріалів про участь земляків у захисті рідної землі від російської агресії (2014-2023 рр.). «Саме з цих матеріалів складається правдива й цілісна історія боротьби українського народу, як прикладу незламності, великої людської, громадянської та національної відваги», – зазначила Анна Михайлівна.

На завершення, юні дослідники, педагоги, організатори та гості заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ять українців що загинули під час російсько-української війни з 2014 року.

Безпосередня робота Конференції проходила у секціях платформі Google Meet у форматі представлення доповідей і дискусій між учасниками. Активно долучались до обговорення керівники секцій – науковці, краєзнавці, діючі військовослужбовці ЗСУ, педагоги закладів загальної середньої, позашкільної та вищої освіти.

Поряд з традиційними для Конференціями секціями: «Історичне краєзнавство: Сторінками історії нашого краю»; «Етнографічне краєзнавство: Традиції, звичаї та обряди мого народу»; «Екологічне і географічне краєзнавство: «Збережемо для нащадків», значна кількість досліджень, у тому числі здійснених у ході проєкту «Герої не вмирають!», була представлена на секції «Історичне краєзнавство: Хроніки російсько-української війни 2014 – …: події та постаті»

У своїх доповідях діти розкрили маловідомі сторінки історичного минулого нашого краю, розповіли про героїв російсько-української війни, діяльність видатних особистостей, звернули увагу на традиції та звичаї, які притаманні населенню рідного краю, обговорити актуальні питання захисту річок Інгулу та Південного Бугу.

За підсумками конференції усі учасники отримують сертифікати, що підтверджують участь у заході, та електронні збірки статей.

Проведена робота вчергове показала, що краєзнавство виступає важливою складовою національно-патріотичного виховання, засобом збереження пам’яті народу, спадкоємності національних традицій. А пізнання «малої батьківщини», її минулого й сучасного – важлива передумова формування національно свідомої особистості, її активної участі в житті держави.