Педагоги області обговорювали особливості військово-патріотичного виховання підростаючого покоління в умовах воєнного стану

28 лютого 2024 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) в режимі онлайн проведено обласний семінар-практикум «Оновлення змісту і методики військово-патріотичного виховання учнівської молоді в умовах воєнного стану». До участі у заході долучились керівники гуртків військово-патріотичного напряму, вчителі предмету «Захист України», відповідальні за патріотичне виховання в громадах  міста Миколаєва та області. Загалом на онлайн-платформі зібралися 58 педагогів, які представляли понад 20 територіальних громад Миколаївщини.

З вітальним словом до учасників звернулись Демиденко Тетяна Анатоліївна, головний спеціаліст департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації та Андрійчук Тетяна Григорівна, директор МОЦНПВТК УМ.

На основних підходах до змісту і методики військово-патріотичного виховання в сучасних умовах, викликах, що стоять у цьому аспекті перед суспільством і системою освіти, зупинився Дамаскін Микола Петрович, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Миколаївської міської ради.

Тетяна Григорівна Андрійчук, директор МОЦНПВТК УМ, детально проаналізувала нормативно-правові акти щодо військово-патріотичного виховання підростаючого покоління, охарактеризувала актуальне програмне і методичне забезпечення функціонування гуртків відповідного напряму позашкілля.

Смирнов Олександр Ігорович, командир роти охорони Миколаївського ОТЦК та СП, у своїй доповіді про пріоритети початкової військової підготовки на сучасному етапі російсько-української війни наголосив на необхідності здійснення системної і злагодженої роботи на всіх освітніх ланках, орієнтації на стандарти НАТО не лише у підготовці військовослужбовців, але і у визначенні змісту і форм гурткової роботи та викладанні предмету «Захист України».

Організаційно-методичними знахідками супроводу і здійснення  військово-патріотичного виховання дітей та молоді засобами позашкільної освіти поділилася Личак Ірина Сергіївна, завідувач відділу спортивного туризму та краєзнавства Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини». Ірина Сергіївна детально зупинилась на позитивному досвіді співпраці позашкільників і  місцевих органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері освіти і науки та молоді і спорту, зокрема щодо реалізації вихованого методу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» (« Джура»).

Змістовні практичні інструменти військово-прикладної підготовки дітей та юнацтва розглянув Мінаков Володимир Андрійович, завідувач відділу патріотичного та національного виховання МОЦНПВТК УМ. У своєму виступі-презентації Володимир Андрійович охарактеризував елементи базової військової підготовки за окремими розділами навчальної програми та поділився власними напрацюваннями щодо методики їх опанування і подальшого впровадження у гуртковій роботі.

Череватенко Олег Дмитрович, вчитель Очаківського ліцею Очаківської міської ради, керівник гуртка МОЦНПВТК УМ, презентував учасникам семінару свій досвід організації різних типів онлайн-занять і занять у змішаному форматі в умовах укриття.

Топилін Вадим Миколайович, вчитель Бузького ліцею Бузької сільської ради, керівник гуртка МОЦНПВТК УМ, на прикладі своїх вихованців розкрив шляхи реалізації завдань військово-патріотичного виховання засобами волонтерської діяльності.

Наприкінці семінару-практикуму учасники продовжили обговорення проблем здійснення військово-прикладної підготовки учнівської молоді та перспектив патріотичного виховання в умовах російсько-української війни.

Працюємо разом задля майбутнього країни.

Віримо в нашу Перемогу.

Дякуємо нашим мужнім Захисникам  та Захисницям!