Продовжуємо опановувати майстерність операторів БПЛА

6 квітня 2024 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) проведено другий тур змагань операторів БПЛА серед команд закладів загальної середньої та позашкільної освіти. У вправності онлайн-керування дроном, розпізнавання і визначення координат військової техніки за звання найкращого розгорнулась боротьба 7 команд – «Січ», «Степові соколи», «Компас», «Чорноморська Січ», «Сокіл», «Чайка», «Novus», які представляли Бузьку, Березнегуватську, Ольшанську, Южноукраїнську, Чорноморську громади області, місто Миколаїв та МОЦНПВТК УМ.

Змагання проходили у три етапи. На першому – безпосередньо в закладі освіти – учасники повинні були за найменший час пройти визначений трек на симуляторі польоту дрона DJI Flight. На другому етапі змагань команди демонстрували ще й вміння орієнтувальників: необхідно було на стимуляторі дрону пройти маршрут за азимутами, наданими організаторами. Відео проходження цих етапів учасники надсилали суддівській колегії на оцінювання. Третій етап вимагав від представників команд уміння розпізнавати цілі (зразки військової техніки, вогневі позиції) та визначати їх прямокутні координати.

Сума балів за усі етапи і визначала загальний результат змагань. У підсумковому протоколі: І місце – «Компас» (МОЦНПВТК УМ, керівник Мінаков Володимир Андрійович), ІІ місце – «Січ» ( Березнегуватський ліцей Березнегуватської селищної ради, керівник Горбунов Олександр Васильович), ІІІ місце – «Чорноморська Січ» (Чорноморська ЗОШ Чорноморської сільської ради , керівник Хомина Олена Василівна).

Вітаємо переможців та призерів змагань! Дякуємо командам-учасницям!

Зрозуміло, що між змаганнями на стимуляторі та справжнім польотом дрона, який виконує бойові завдання, є значна різниця. Однак,наша молодь, яка взяла участь у змаганнях актуалізувала навички орієнтування, визначення наземних цілей, отримала практичні вміння керування БПЛА та особистий досвід.

Дякуємо Збройним Силам України за можливість проводити змагання та навчатись у своїй країні!

Мрія завжди кличе в політ та спонукає на пошук нового незвіданного. Наша мрія – перемога України !