Срібний Кубок

25 – 26 лютого команди нашого Центру туризму (старша збірна та юніорська збірна) взяли участь в Кубку України (пішохідний туризм) у закритих приміщеннях. Змагання відбулися в м. Києві у нестандартній залі ліцею № 208.

На лівобережжя Дніпра з’їхалося 17 команд з різних куточків України (Полтавська, Чернігівська, Миколаївська, Вінницька, Хмельницька, Тернопільська, Київська області), представлені досвідченими спортсменами від майстрів спорту до першорозрядників. Наша юніорська збірна стала наймолодшою командою, а Яроцька Ірина та Саунін Андрій – наймолодшими спортсменами на цьому Кубку.

У такій нестандартній залі не могло обійтися без нестандартних дистанцій та етапів. За два дні змагань учасники подолали аж три дистанції, кожна з яких включала «цікавинку» від представника Пішохідної комісії – Белима Максима Володимировича.

І так, перший день змагань, ранок – перша дистанція – командна смуга перешкод (початок о 7:30). Учасникам відомий лише набір завдань та перший етап – «жердини». За визначеним графіком команда входить до спортивної зали, отримує умови та 1 годину на підготовку тактики і спорядження. Старша команда, стартувавши другою, пройшла цю дистанцію не дуже вдало: заробили багато штрафів, в тому числі й на етапі «Вузли», які необхідно було зав’язати «всліпу» (за спиною) і до того ж не дозволялося з’єднувати кілька мотузок між собою.

Наступні команди (в тому числі і наші юніори), побачивши проходження попередників, встигли внести корективи. Вперше на таких відповідальних змаганнях юніори повністю самостійно розробляли тактику проходження. Як водиться не обійшлося без прорахунків та штрафних балів, що відкинуло їх на 8 місце турнірної таблиці (доросла команда стала 3).

Після обіду розпочався старт на другу дистанцію – «Рятувальні роботи». Необхідно було заявити складність етапу та потерпілих (на кожному етапі новий потерпілий, один з учасників команди). Причому на окремих етапах найпростішим варіантом подолання був такий, який в нашій Першості зі спортивного туризму вважався би одним із найскладніших на дистанції. Доросла команда обрала всі найскладніші варіанти, доволі успішно подолала етапи, але знову «застрягла» на етапі «Вузли», які необхідно було зав’язати всім учасникам лише однією рукою зі свого спорядження. Толстяк Михайло, поспіхом, не розібравшись, порозв’язував вузли, які зав’язала Катя Левченко, щоб здати свої вузли, надавши привід суддям трохи по-доброму покепкувати із ситуації. Було кумедно спостерігати як серед великого «жмута» мотузок, які були скинуті у фінішну зону, шукали ці вузли і судді, і учасники, і навіть начальник дистанції. Тож на цій дистанції доросла команда стала другою. Юніори виступили менш вдало, ніж вранці, – вплинув і вік учасників для яких було не просто пройти аж дві дистанції в один день, і брак досвіду, і невміння реально оцінити свої сили відносно контрольного часу, встановленого суддями. То ж обравши майже на всіх ділянках складні варіанти, вони не вклалися в третій заданий час, за що були покарані великою кількістю штрафних балів і посіли 10 місце в турнірній таблиці.

Наступного дня команди розподілилися на трійки, кожній з яких необхідно було подолати доволі складну (і фізично, і технічно) дистанцію із жорстким контрольним часом. Першим етапом був вертикальний підйом 25 та 33 м, що був обладнаний товстою мотузкою на якій дуже важко просувати жумар, далі необхідно було пройти навісну переправу та жердини із потерпілим (20 кг) у ношах. На другій частині дистанції контрольний час був настільки жорстким, що лише 7 зв’язок (із 34) зуміли в нього вкластися. Приємно відмітити, що з цих 7 «щасливчиків» було аж 3 зв’язки нашого Центру (дві зв’язки старшої команди та одна зв’язка юніорів). Блискуче пройшла дистанцію трійка Носков Ігор (випускник та керівник гуртка МОЦТКЕУМ), Галіба Валентина (тренери Трощенко В. О., Гладка О. В.) та Толстяк Михайло (тренер Безпалий М. А.), яка посіла перше місце серед усіх зв’язок, не дивлячись навіть на окремі, несправедливо виставлені штрафи. Дуже добре виступила і трійка молодих спортсменів – Трошева Вікторія (тренер Мартинов С.В.), Гроза Єгор та Миропольцев Олексій (тренери Зайкін О.В., Шилова Н. І.), які посіли 4 місце серед 34 зв’язок, випередивши окремих майстрів спорту.

За підсумками Кубку України – наша доросла збірна (Носков Павло, Левченко Катерина, Толстяк Михайло, Носков Ігор, Єфімов Дмитро, Галіба Валентина) – отримала срібний кубок, а команда юніорів увійшла до десятки найсильніших команд України.

Вітаємо призерів! Бажаємо вдалих виступів, тепер вже на природному рельєфі!

Залишити відповідь