Участь делегації Миколаївської області у ІІ Всеукраїнській історико – краєзнавчій конференції „Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття”

З 23 по 25 березня 2017 року у  м. Черкаси відбулася у  ІІ Всеукраїнська історико – краєзнавча конференція „Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття”.

У заході взяли участь учні загальноосвітніх навчальних закладів, вихованці (гуртківці) позашкільних навчальних закладів, учні професійно-технічних навчальних закладів Донецької, Дніпропетровської, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської областей.

Учасники конференції працювали на базі Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького у секціях:

– державотворчі процеси на території сучасної України від найдавніших часів до наших днів. Особливості боротьби українців проти поневолення і національно-визвольні рухи;

– історичні постаті в процесі державотворення на українських землях, їх роль і місце у боротьбі за звільнення народу від гніту та зовнішніх посягань, внесок у формування основ державності;

– культура як духовна складова пошуку шляхів самоідентифікації українського народу, становлення та розвитку державності на українських землях: зміст, форми та засоби духовної і матеріальної культури;

-історико-краєзнавчі та природні туристсько-рекреаційні об’єкти України, пов’язані з подіями державотворення та історичними постатями.

Від Миколаївщини у заході свої лослідження представляли:

– Богачова Наталія, вихованка творчих об’єднань Миколаївського обласного Центру туризму краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (керівник Сасюк С.Г.), за темою «МИКОЛАЇВСЬКИЙ ХУДОЖНИК ВОЛОДИМИР БАХТОВ: ЖИТТЯ ТА ТВОРЧИЙ ШЛЯХ».

–  Майстренко Аріна, учениця 10 класу Широколанівської ЗОШ I-III ст. Веселинівської районної ради, вихованка секції МАН «Історичне краєзнавство» Миколаївського обласного Центру туризму. краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (керівники: Ковалів П.В., Чернявський В.В.), за темою «КУЛЬТУРНО-ПОЛІТИЧНІ ВІДНОСИНИ МІЖ РАДЯНСЬКОЮ ВЛАДОЮ ТА НІМЕЦЬКИМ ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМИ У 1917-1944 рр. (на прикладі с. Широколанівки (колонія Ландау) Веселинівського району Миколаївської області)»;

– Бродзинська Олена, учениця 10 класу Миколаївської спеціалізованої школи І – ІІІ ст. мистецтв і прикладних ремесел «Академія дитячої творчості» Миколаївської міської ради,вихованка туристсько-краєзнавчого гуртка Миколаївського обласного Центру туризму. краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (керівник: Сасюк С.Г.), за темою «СТЕЖКАМИ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ «БУЗЬКИЙ ГАРД» (територією урочища р. Велика Корабельна)»;

– Гіржева Єлизавета, учениця 10 класу Миколаївської гімназії №41 Миколаївської міської ради, вихованка творчих об’єднань Миколаївського обласного Центру туризму. краєзнавства та екскурсій учнівської молоді (керівники: Чернявський В. В., Сасюк С.Г.), за темою «АГІТАЦІЙНО-ПРОПАГАНДИСТСЬКІ ПЛАКАТИ ЧАСІВ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ 1917-1921 РР. В КОЛЕКЦІЇ МИКОЛАЇВСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ».

Для юних дослідників були організовані змістовні екскурсії «Архітектурне намисто Черкас», «Мошни, як територія середньої Надніпрянщини, колиска української нації, українського козацтва та української державності», «Історичний центр Канева», «Чернечу гору зеленить трава і оживає Канівська могила…» (Шевченківським національним заповідником).

Учасники заходу отримали грамоти Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді та збірники матеріалів конференції.

Залишити відповідь