Проведено розвідувальну археологічну експедицію

З 29 червня по 4 липня 2017 р. Миколаївським обласним  Центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді було проведено розвідувальну археологічну експедицію по правому берегу Березанського лиману (керівник – Бондаренко Денис Володимирович). Експедицію було проведено на підставі відкритого листа і дозволу Міністерства культури України на ім’я Смирнова Олександра Ігоровича.

Метою розвідки було візуальне обстеження та опис пам’яток археології в окресленій зоні, моніторинг їх стану, виявлення оголень культурних шарів, збір підйомного матеріалу та картографування. Паралельно з тим при проходженні маршруту фіксувалися та описувалися історичні пам’ятки нового і новітнього часу.

Маршрут експедиції пролягав правим берегом Березанського лиману  (Березанський район Миколаївської області) через наступні пункти: с. Красне – с. Василівка – с. Михайлівка – с. Новоселівка (Елеваторне) – с. Лимани – с. Вікторівка – с. Рибаківка.

В ході експедиції було обстежено 14 курганів, 9 поселень (від доби бронзи до черняхівської культури) та 1 античний ґрунтовий могильник. Було з’ясовано, що всі оглянуті кургани підлягають активній руйнації через фермерську діяльність. Всі вони розорані і засіяні сільськогосподарськими культурами. На деяких з них зафіксовані зруйновані поховання у вигляді розтягнутих людських кісток і фрагментів кераміки.

Що стосується обстежених поселень, то в зону розвідки потрапили наступні пам’ятки: поселення доби бронзи Василівка-І, Василівка-ІІ та Вікторівка-ІІІ; античні поселення Лимани-ІІ, Велика Лящева коса-І, Велика Лящева коса-ІІ, Мала Лящева коса; поселення черняхівської культури Вікторівка-ІІ. Поселення Василівка-І нам виявити не вдалося. Античне поселення Лимани-ІІ повністю зруйновано береговою абразією, культурний шар не простежуються. Всі інші поселення постійно руйнуються зсувами берега. Античні поселення Велика Лящева коса-І, Велика Лящева коса-ІІ та Мала Лящева коса підлягають активній руйнації через грабіжницькі розкопки.

Справді жахливу картину довелося побачити на могильнику античного часу поблизу Вікторівського поселення. Все плато, на якому знаходився некрополь знищено грабіжницькими траншеями, що йдуть майже впритул одна до одної. Багато серед них і зовсім свіжих покопів. Такі масштаби розграбування доводиться бачити не часто. 

За всіма виявленими фактами порушення Закону України «Про охорону культурної спадщини» наразі готуються акти на прокуратуру Миколаївської області.

Залишити відповідь