Етнографія у призмі дзеркал Краєзнавчого калейдоскопу

У січні 2023 року Миколаївський обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) розпочались Відкриті змагання МОЦНПВТК УМ «Краєзнавчий калейдоскоп» (далі – Краєзнавчий калейдоскоп). Це довготривалий захід, який проводитиметься упродовж року і складатиметься з чотирьох етапів, присвячених різним напрямкам краєзнавства. Кожен етап включає в себе теоретичний компонент за відповідним напрямком краєзнавства та власне змагальну складову. Краєзнавчий калейдоскоп є особисто-командними змаганнями, таким чином кожен учасник працює як на свій, так і на загальний результат.12 – 13 січня в режимі он-лайн відбувся перший етап Краєзнавчого калейдоскопу за  напрямком «Етнографічне краєзнавство». Змагання зібрали 26 команд, а це вихованці МОЦНПВТК УМ, представники м. Миколаєва, Новобузької, Первомайської, Воскресенської, Казанківської, Ольшанської, Синюхіно-Брідської та Єланецької громад Миколаївської області, команди закладів освіти Київської, Хмельницької і Львівської областей.

Під час «Представлення команд» у відзнятих відеосюжетах юні краєзнавці розповіли про членів своєї команди, познайомили суддівську колегію з етнографічними особливостями свого краю, продемонстрували  фрагменти народних обрядів зимового циклу, що притаманні їх території проживання.

Безпосередньо етнографічний компонент передбачав проведення майстер-класів та інтелектуальну гру. До майстер-класів «Цікаві витребеньки» усі зареєстровані учасники могли доєднатись на відеохостингу  YouTube в асинхронному режимі (за посиланнями, наданими організаторами), що дозволило вирішити проблему з різними графіками відключення електроенергії. Методист МОЦНПВТК УМ Зьомша Інна Петрівна та керівник гуртка Арбузинського Будинку творчості школярів Левченко Світлана Олександрівна познайомили учасників з історією виникнення та технологією виготовлення ляльок-мотанок і витинанок, запропонували виготовити їх самостійно. За результатом майстер-класів фото та відео матеріали своїх поробок діти надіслали організаторам, що принесло бонусні бали до скарбнички їх досягнень.

Інтелектуальна гра проходила з використанням можливостей  українського освітнього онлайн-порталу для вчителів «На Урок». Питання Гри охоплювали різні аспекти етнографії і переважна більшість учасників впорались з ними на належному рівні (хоча відключення електроенергії, зникаючий Інтернет та мобільний зв’язок дещо ускладнювали цей процес).

Зараз суддівською колегією завершується опрацювання матеріалів, надісланих учасниками, і підсумовуються результати першого етапу.

У всіх бажаючих залишається можливість доєднатись до участі у Краєзнавчому калейдоскопі на наступних етапах!