Розпочала роботу обласна школа джур-новаків «Котигорошко»

Актуальність національно-патріотичного виховання на сучасному етапі не потребує доведення. Однією з системних форм виховання громадян-патріотів, захисників державної незалежності та територіальної цілісності України є Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»), організатором заходів в межах якої на території області є Миколаївський обласний Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ).

З метою створення умов для реалізації виховного методу Гри, залучення до неї нових учасників, подальшого розвитку форм і методів виховної роботи в роях та закладах освіти, МОЦНПВТК УМ у 2023 році започаткував проведення в режимі он-лайн обласної школи джур-новаків «Котигорошко» (далі – Школа), заняття в якій орієнтовані на учнів (вихованців) віком від 6 до 10 років.

22 березня 2023 року відбулося перше заняття Школи, на яке завітали понад 100 учасників з різних куточків Миколаївської області (м. Миколаєва, Веселинівської, Очаківської, Березанської, Новомар’ївської, Шевченківської, Снігурівської, Первомайської, Вільнозапорізької, Новоодеської, Кривоозерської, Мішково-Погорілівської, Синюхино-Брідської, Горохівської, Коблівської, Галицинівської територіальних громад).

Перше заняття передбачало знайомство: з козаками та їх звичаями, Грою та її учасниками.

Цікаво і змістовно розповіла про козацтво, представила козацьку систему виховання, особливості здобуття знань в козацькій школі та навчання основ військової майстерності вчитель Миколаївського ліцею № 53 Катерина Михайлівна Данилова.

Методист МОЦНПВТК УМ Ірина Анатоліївна Ємельянова в розповіді-презентації познайомила юних козачат з організацією Гри, системою самоврядування в роях та куренях, а також охарактеризувала різноманітні заходи, які проходять протягом року для дітей та юнацтва в Миколаївській області та Україні.

Особливе захоплення присутніх викликали розповіді безпосередніх учасників Гри – джур і молодих козаків – вихованців гуртків МОЦНПВТК УМ Владислава Болотова, Івана Соляника (рої «Степові соколи», «Степові соколята» Зеленоярського ліцею Веснянської сільської ради) та Дуляк Дар’ї (рій «Вільні серця» Шевченківського ліцею Шевченківської сільської ради). Їх розповіді доповнили і проілюстрували відеоматеріалами виховники роїв Н.М. Дудчик і Т.В. Фроюк.

Завершилось заняття на мажорній ноті. За ініціативи маленьких джур-новаків всі разом заспівали «Ой, у лузі червона калина».  

За підсумками он-лайн заняття учасників чекає перше серйозне випробування – організатори підготували для них інтелектуальну вікторину «Відун», проведення якої заплановане наприкінці березня.

На численні звернення тих, хто не зміг доєднатись до Школи, вже найближчим часом планується повторне проведення заняття. Запрошуємо до участі усіх бажаючих!