Проведено ХІV Всеукраїнську конференцію учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників»

Любов до рідної землі, до малої батьківщини – одне з найсвятіших почуттів, яке кожен із нас проносить крізь усе своє життя. Витоки патріотизму починаються там, де людина вперше усвідомила себе особистістю, де відчула красу і безмежжя рідного краю.

З 10 по 12 листопада 2023 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді (далі – МОЦНПВТК УМ) спільно з Українським державним центром національно-патріотичного виховання краєзнавства і туризму учнівської молоді (далі – УДЦНПВКТУМ) за підтримки департаменту освіти і науки Миколаївської ОВА в режимі онлайн проведено ХІV Всеукраїнську краєзнавчу конференцію учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».

Традиційно конференція проходила у два етапи – відбірковий (заочний) та очний. Учнівська молодь активно долучилася до участі в дослідницькій роботі. На перший етап одного з найбільш представницьких дитячих краєзнавчих форумів України цього року надійшло 224 статті про пошуково-краєзнавчі дослідження з 22 областей України.

За результатами їх розгляду оргкомітетом відібрано та запрошено до участі в очному етапі 140 учасників з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Харківської, Хмельницької, Херсонської, Черкаської, Чернігівської, Чернівецької областей, представники територіальних громад Миколаївщини та вихованці МОЦНППВТК УМ. Особливо слід відзначити, що до участі в конференції долучились також учні та вихованці закладів освіти, що перебувають на тимчасово окупованих територіях та територіях, де тривають активні бойові дії.

Урочисте відкриття заходу відбулось на офіційному YouTube-каналі МОЦНПВТК УМ (лінк https://youtu.be/TO04fftMm4Q?si=0UPgT_64cTrWKSOi) під час якого з вітальним словом до учасників заходу звернулись: Віталій Кім, голова Миколаївської обласної військової адміністрації; Вадим Овчаренко, начальник відділу позашкільної освіти та виховної роботи директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України; Юрій Котляр, доктор історичних наук, професор, перший проректор Чорноморського національного університету імені Петра Могили; Тетяна Андрійчук, директор МОЦНПВТК УМ.

Конференція працювала у шести секціях за відповідними тематичними напрямами: «Культура рідного краю та музейна справа», «Історичне краєзнавство», «Географічне краєзнавство та геологія», «Археологічне краєзнавство», «Екологічне краєзнавство», «Етнографічне краєзнавство». У зв’язку з великою кількістю робіт деякі секції були розділені на дві підгрупи. До керівництва секціями долучились науковці провідних закладів вищої освіти культурно-освітніх установ, відомі краєзнавці, фахівці не лише Миколаївської області.

Не зважаючи на військовий стан і обмеження доступу до багатьох джерел інформації, юні дослідники продемонстрували свої вміння та навички роботи з інноваційними технологіями, опрацювали багато цікавого матеріалу. Керівники секцій відмітили різноплановість досліджень, більшість з яких має практичне значення та у подальшому може використовуватися в освітньому процесі освітніх закладів.

Секції виявилися справжньою лабораторією знань, де юні дослідники проявили свою талановитість та вміння працювати у різних напрямках краєзнавства та вражали своєю різноманітністю та глибиною досліджень. Під час роботи секцій юні краєзнавці не тільки презентували свої пошукові роботи і слухали своїх колег, а і обмінювалися думками щодо наслідків екоциду що здійснила росія на території України, говорили про необхідність відновлення лісів, збереження пам’яток історії та культури, природних об’єктів.

Під час церемонії закриття конференції до всіх присутніх в віртуальному просторі Миколаївщини звернулася директор департаменту освіти і науки Миколаївської ОВА Алла Веліховська, яка підкреслила значення активного залучення підростаючого покоління до дослідження рідного краю як прояву національного спротиву російській агресії. Олена Охрімчук, начальник управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті, відзначила, що в умовах повномасштабної війни краєзнавча робота стає надважливою, саме вона є джерелом національної ідентичності громадянина. Зі словами вдячності за наполегливу та кропітку працю в складний період нашої держави до учасників конференції звернувся Андрій Лісота, директор Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства та туризму учнівської молоді.

За результатами заходу юні краєзнавці отримають сертифікат учасника та збірник матеріалів конференції, а доповіді, які були відзначені керівниками секцій, увійдуть у збірку кращих робіт ХІV Всеукраїнської краєзнавчої конференції «Мій рідний край, моя земля очима сучасників».

Дякуємо талановитим, обдарованим юним дослідникам, активним керівникам за цікаві та змістовні дослідження, Миколаївщина чекає вас на у 2024 році на ХV Всеукраїнській краєзнавчій конференції!