Потужні спікери, цікаві доповіді, практичні поради: відбулось заняття відкритої Краєзнавчої школи «Час шукати, пізнавати, дивуватись і відповідати!»

12 – 13 квітня 2024 року Миколаївським обласним Центром національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді проведено чергове онлайн-заняття відкритої Краєзнавчої школи «Час шукати, пізнавати, дивуватись і відповідати!» (далі – Школа). Цього разу під пильним оком юних краєзнавців перебували різні аспекти екології та природно-заповідної справи.

Два дні насиченої роботи об’єднали 105 учасників – учнів (вихованців) закладів загальної середньої та позашкільної освіти Миколаївської, Полтавської, Черкаської, Київської, Одеської, Хмельницької областей та м. Києва.

Цікаво і доступно учасникам Школи про складові природно-заповідного фонду, його територіальний розподіл в Україні та в межах Миколаївської області розповіла Марина Романенко, головний спеціаліст управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної військової адміністрації.

Олег Шепель, заступник директора регіонального ландшафтного парку «Приінгульський», познайомив присутніх з повсякденням і особливостями роботи служба охорони заповідних територій, окремо закцентувавши увагу на  посильному внеску в природоохоронну діяльність, який можуть зробити громадськість та відвідувачі.

Разом з Галиною Драбинюк, директором природного заповідника «Єланецький степ», юні краєзнавці не лише ознайомились з унікальними й типовими видами рослин Миколаївщини, а й з конкретними методами їх дослідження. Особливо цінними були практичні рекомендації щодо алгоритму використання маршрутного методу: від підготовки і визначення необхідного інвентарю – до камеральної обробки зібраних матеріалів та  їх популяризації.

Євген Касьянов, науковий співробітник Національного природного парку «Білобережжя Святослава» розповів юним краєзнавцям про вплив пірогенного фактору на конкурентні властивості деяких видів рослин. На прикладі лісів Кінбурнського півострова, за допомогою космічних знімків, дослідники спільно простежили зміну плащі лісу та поширення пожеж на тимчасово окупованій території.

Другий день занять у Школі присвячувався Чорному морю. Разом з керівником гуртка «Екологічне краєзнавство» МОЦНПВТК УМ Оленою Агафоновою допитливі краєзнавці узагальнили свої знання з фізико-географічної характеристики Чорного моря, його геологічних особливостей та клімату.

Під керівництвом Костянтин Редінова, наукового співробітника, виконувача обов’язки директора регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», учасники школи дізнались про способи обрахування птахів, прилади для спостереження за ними, навчались проводити маршрутні спостереження за птахами, використовуючи різні методи дослідження. Окремо науковець розповів про світ птахів Кінбурнського півострова та їх кормову базу, яка напряму залежність від мешканців Чорного моря.

«Фауна і флора моря постійно змінювалась і залежало це від багатьох факторів. Так давній льодовик вплинув на потрапляння в Чорне море представників північноатлантичної іхтіофауни», – зазначив в своєму виступі Євген Дикий, директор Національного антарктичного наукового центру Міністерства освіти і науки України. Що і як впливає на хімічний склад води та солоність? Чому відрізняється температура води в морі на різних глибинах?  Ці і ще багато інших таємниць моря розкрив дослідник юним краєзнавцям.

І наостанок, як і у будь-якій школі, учасники отримали від організаторів домашнє завдання. Адже незабаром їх чекають особисті і командні випробування в рамках Відкритих змагань МОЦНПВТК УМ «Краєзнавчий калейдоскоп».